MAKKELIJK, ERG LEKKER EN SNEL TE MAKEN!

Ik hou ontzettend veel van makkelijke en snelle gerechten. Door de weeks ben ik super druk en als ik dan ook nog tussendoor moet nadenken over het avondeten, de boodschappen die je daarvoor moet halen en daarna de keuken nog in moet om dit te bereiden... is het voor mij vaak net even te veel. Hoeveel ik ook van koken hou. Je bent dan snel geneigd om te snacken of een pizza te bestellen. Voor een keer is het niet erg maar er zitten 7 dagen in je drukke week... Daarom heb ik altijd iets op voorraad, blikjes met boontjes, tonijn, sardientjes, mais, doperwtjes en worteltjes, spaghetti of eieren. Zo heb ik ook altijd wel vlees in de vriezer of een restant van de vorige dag. Met bepaalde ingrediënten als ui, knoflook, tomaat en kruiden heb je een goede basis om heel lekker te koken. Hieronder staan enkele recepten die je kunt maken met de spullen die je in huis hebt. Ik kook niet met maten en grammen, door veel te koken leer je het vanzelf. Dus een eetlepel is het gemiddelde van iets, je kunt t zelf een beetje naar jouw hand zetten, want koken is heel persoonlijk. Hieronder staan een paar snelle en simpele recepten die mijn voorkeur hebben. 

INGREDIËNTEN:
- 10 KIP BORRELPOOTJES & STUKJE ZOUTVLEES (runderschenkel kan ook)
- POT PINDAKAAS (AH BASIC)
- 1 GROTE UI IN VIEREN GESNEDEN
- 1 GROTE TOMAAT IN BLOKJES
- 1 BOSJE SELDERIE (1/2 GESNEDEN EN EEN 1/2 HEEL LATEN)
- 6/10 PIMENTKORRELS
- 1 MADAME JEANETTE
- KLEIN BOLLETJE KNOFLOOKTENEN (MET SCHIL EN HEEL LATEN)
- BOUILLONBLOKJES NAAR SMAAK (MAGGIE)
- ZWARTE PEPER UIT DE MOLEN
- WATER
- RIJST (PANDAN IS LEKKER)
EXTRA:
3 KOOKBANANEN VOOR TOM TOM

BEREIDING: (het oogt moeilijker dan het is) TIJD: 15 min. aan voorbereiding, half tot 3 kwartier ready to serve.
Kook het zoutvlees ong. 10 minuutjes om het deels te ontzouten, snij deze in (niet al te kleine) stukjes en haal niet te veel vet van het vlees, want het geeft een lekkere smaak aan de soep, was daarna de pootjes en snij de dikkere stukjes vel weg. Ik heb meestal nog kip en zoutvlees in de vriezer, een zak met Madame Jeanette pepers, gesneden selderie etc. Maar voor deze soep haal ik het liefst verse selderie. Doe voor +/- 1/3 water in de soeppan en zet deze op hoog vuur. Doe de kip, het zoutvlees, de pimentkorrels, een half bosje ongesneden selderie geknoopt, 1 bouillonblokje, het gewassen bolletje knoflook tenen, de ui en de tomaat in de soeppan. Als de ingrediënten niet onder water staan doe er dan wat water bij, breng alles aan de kook en draai daarna het vuur naar de laagste stand*, kook de bouillon totdat de kip bijna van het botje valt. Giet de bouillon over in een zeef en vang het vocht op in een andere soeppan of grote schaal. Haal het vlees en de pootjes uit de zeef. Met de achterkant van een lepel kun je de gekookte substantie door de zeef persen, als alles uitgedruppeld is gooi je het weg.
Zet de gezeefde bouillon weer op het vuur, voeg nog wat pimentkorreltjes, de kip en het vlees toe en breng dit aan de kook, giet er ook nog wat water bij (niet te veel anders wordt de bouillon slap). Pak de pindakaas en los 4 volle lepels op in de soep, breng alles weer aan de kook, als je de soep te dun vindt doe er dan nog een eetlepel pindakaas door maar pas op de pindakaas dikt in. Voeg de zwarte peper en Madame Jeanette toe maar laat deze heel... Laat alles zachtjes 5 minuten doorkoken, tussendoor wel proeven of er nog een bouillonblokje bij moet, maak de soep af met vers gesneden selderie.

Kook de rijst iets vochtiger gaar dan normaal, schil de bananen en snij deze in stukken van ong. 2 cm. *Je kunt de banaan in water gaar koken maar het lekkerste is toch in een zeef/stomer boven de soep (tijdens het trekken van de bouillon). Als de banaan goed gaar is prak je deze in een kom tot een egale mouse. Maak de kom voor de tom tom van banaan iets nat voordat je alles erin doet. Keer de kom om op een bord en verdeel deze in een aantal stukken, maar wat ik meestal doe is dat als de banaan lekker zacht is je er ook ballen van kunt draaien. Serveer de soep uit in een diep soepbord of soepkom, doe wat van de tom tom in de soep, vergeet niet de peper uit de soep te halen. De rijst kun je naast je soep in een kommetje uitscheppen en in de soep dopen. Je kunt deze soep ook goed invriezen maar dan zonder de banaan...

INGREDIËNTEN:
- STUKJE ZOUTVLEES ONTZOUT (KAN OOK MET KRABBETJES)
- 1 ROOKWORST IN BLOKJES
- 1 GEROOKTE KIPPENBOUT (ONTVELT EN IN STUKKEN GEHAKT)
- 1 PAK ZUURKOOL (NATUREL) EVEN GEKOOKT EN UITGELEKT
- 5 GROTE AARDAPPELEN IETS KRUIMIG GEKOOKT EN IN BLOKJES (3 CM)
- 1 GROTE UI IN REEPJES GESNEDEN
- 1 GROTE TOMAAT IN BLOKJES & TOMATEN PUREE
- 1 THL PIMENTPOEDER
- 1/2 RODE MADAME JEANETTE FIJN GESNEDEN (MET OF ZONDER ZAADJES)
- 2 TENEN KNOFLOOK GEPERST
- BOUILLONBLOKJES NAAR SMAAK (MAGGIE)
- ZWARTE PEPER UIT DE MOLEN
- WATER
- 4 ETL OLIE
- RIJST (PANDAN OF BASMATIE IS LEKKER)
- WOKPAN
EXTRA:
1 BAKBANAAN

BEREIDING:
TIJD: 30 min. tot 3 kwartier ready to serve.
Kook het zoutvlees ong. 10 minuutjes om het deels te ontzouten, snij deze in (niet al te kleine) stukjes en haal niet te veel vet van het vlees, want het geeft een lekkere smaak aan het gerecht. Je kunt in feite variëren met vlees, je kunt de zuurkool ook zonder vlees maken. Olie in de wok heet laten worden, Doe de ui, vlees, kip* en worst bij de ui met de pimentpoeder en bak deze mee totdat de ui lekker glazig begint te worden, doe de peper en de knoflook erbij, roer alles bakkend om. Vervolgens bak je de tomaat mee, 2 etl puree (scheutje ketchup erbij is ook lekker). Bak alles lekker door en doe de zuurkool en de aardappel blokken erbij. Alles goed doorroeren en goed op temperatuur laten komen. Voeg wat water toe, niet te veel, het moet even sissen en direct weer aan de kook komen zodat het gerecht lekker kan stoven, verkruimel naar smaak de maggieblokjes erbij, wat zwarte peper uit de molen. Niet te droog en niet te nat maar het mag absoluut niet aanbranden, deksel erop. Als de aardappelen een tikje kruimig worden draai je het vuur uit. Laat alles even trekken. * Gerookte kip is niet helemaal tot op het bot gaar gerookt, pas dus op, hak de kip in wat kleinere stukken, zorg dat deze goed gaar is.

Serveren met heerlijke rijst, iets van piccalilly sambal en gebakken banaan. Ik zelf heb altijd de rijpere banaan die wordt lekker zacht en extra zoet wanneer je deze in de olie bakt.BB MET R, DAT IS BRUINE BONEN MET RIJST...

BB is mijn comfort food, de smaak en de structuur van dit gerecht is warm en liefdevol :)). Je kunt op verschillende manieren BB met R maken. Op de authentieke wijze en op mijn snelle manier, beide vind ik persoonlijk heerlijk. Het is een eenvoudige pot maar vorstelijk lekker! BB met R is het lekkerst als je de boontjes zelf weekt en inkookt maar dat neemt wel een dag in beslag. Een potje of blik met bruine bonen doet het ook prima.

INGREDIËNTEN:
- POT BRUINE BONEN OF ONGEVEER 2 KOMMETJES GEDROOGDE (NACHTJE) WEKEN - STUKJES ONTZOUT ZOUTVLEES - KIP, GEWASSEN ONTVELT EN IN STUKKEN GEHAKT - VERSE (KIP)KNAKWORSTJES IN SCHUINE PLAKJES GESNEDEN - 1 GROTE GESNEDEN UI - SUIKER - PIMENTPOEDER OF KORRELS - KRUIDNAGEL (NIET TE VEEL) - BOUILLONBLOKJES NAAR SMAAK - 2 TOMATEN - WAT TOMATENPUREE - PAAR TAKJES SELDERIE FIJN SNIJDEN - GELE MADAME JEANETTE - 2 TEENTJES KNOFLOOK - OLIE - WATER - PANDAN RIJST & ZUURGOED

BEREIDING: 60 minuten
Dep de kipstukjes droog met een keukendoek, bestrooi deze met zout en zwarte peper, bak de kip bruin in een wat olie, ook het zoutvlees en aantal minuten later de worstjes meebakken, pimentpoeder of korrels en kruidnagel erbij doen en de ui, al roerend bakken. Prak de knoflook even stuk met een vork en bak deze mee, vervolgens de tomaat fijn snijden en ook meebakken. verkruimel de blokjes en voeg deze toe samen met een deel van de selderie en de tomatenpuree. Doe er de suiker bij en een scheut water samen met de (pot) boontjes en daarbovenop de gele peper.
Laat alles rustig stoven, af en toe omroeren en als het te dik wordt doe je er wat water bij. Zalig met pandan rijst, bak/kookbanaan en zuurgoed, strooi als laatst de rest van de selderie in de pan. De peper die wij er thuis naast eten is gemaakt van picallily of van gestampte Madame Jeanette met knoflook, beetje zout en een tikje azijn... hmmm! Pittig, zout, zuur en zoet!

INGREDIËNTEN:
- POT BRUINE BONEN - VERSE OF 'N BLIKJE (KIP)KNACKWORSTJES IN SCHUINE PLAKJES GESNEDEN - SUIKER NAAR SMAAK - PAAR TAKJES SELDERIE FIJN SNIJDEN - GELE MADAME JEANETTE - WATER - KIP- OF VLEESPANNETJE VAN VORIGE DAG* - EVT. 5-SPICE KRUIDEN -  PANDAN RIJST & ZUURGOED
* Als ik van de vorige dag nog gember of 5-spice kip over heb, benut ik zowel de kip als de jus, het is een perfecte basis. Maar ik moet er wel even bij zeggen dat een vleesgerecht als bv kerrie kip of het vlees is gekruid met cajun a la mexican style of met Italiaanse kruiden, kun je dit beter voor iets anders gebruiken, het verknalt nl de heerlijke smaak van de BB met R.

 

BEREIDING: 20 minuten
Zet de pan met jus en vlees- of kipresten op het vuur, laat het langzaam aan de kook komen, roer de suiker en de schuin gesneden worstjes door de jus (voeg evt een beetje 5-spice toe) en laat het even mee pruttelen. Kook de jus een beetje in, zodra deze wat dikker wordt voeg je wat water en 't potje of blikje bonen toe, bovenop leg je de peper en laat dan alles even een kwartier zacht pruttelen. Als laatst doe je er de selderie bij.

Serveren met pandan rijst, zachtgekookte peper uit de pan en zuurgoed, ook lekker met gebakken banaan erbij. 

INGREDIËNTEN VOOR ONGEVEER EEN LITER:

- 2 BLIKJES GECONDENSEERDE MELK
- 1 THL VERSE GERASPTE NOOTMUSKAAT
- 5 EIERDOOIERS (GEEN EIWITTEN ERBIJ)
- VANILLE ESSENCE
- 300 ML BACARDI OF ANDERE WITTE RUM
- 2 EL STERKE KOUDE KOFFIE

BEREIDING:
Klop de eierdooiers op de hoogste stand totdat ze romig en bijna wit van kleur zijn. Mix nu alle ingrediënten tot een geheel. Giet de crema over in een fles en zet deze in de koelkast.

Drink 'm koud met of zonder ijs. Heerlijk als aperitiefje.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:

- 1 VERSE ANANAS IN BLOKJES
- 1 SINASAPPEL
- 1 LIMOEN
- 1/4 LITER WATER
- 1 EETLEPEL HONING
- 40 ML MALIBU
- 70 ML BACARDI
- 20 ML GRENADINE SIROOP
- 1 KOMMETJE GECRUNCHED IJS
- 1 THL VANILLE ESSENCE

BEREIDING:
Pers de sinasappel en de limoen uit. Voeg de blokjes ananas, het sap, water, honing, vanille, Malibu, rum en grenadine in de blender. Mix ongeveer een minuutje op de hoogste stand. Giet alles over in een plastic fles(sen) en leg dit kort in de vriezer. Serveren in een koud glas met gecrunched ijs en een rietje... hmmm!

INGREDIËNTEN VOOR MEER DAN 2 LITER:

- 400 ML BACARDI OF WITTE RUM
- 400 ML KOKOSMELK (TOKO)
- 400 ML ANANAS SAP (VERS OF UIT PAK)
- 2 BLIKJES GECONDENSEERDE MELK
- 1 VERSE GEBLENDERDE ANANAS

BEREIDING:
Doe alles in de mixer, giet de pina over in flessen en leg deze kort in de vriezer. Serveren in een koud glas, met en mooi kersje als versiering. Ik doe er af en toe ook nog een glaasje Malibu door...